Technik weterynarii numer zawodu: 324002
Absolwent znajdzie zatrudnienie w lecznicach weterynaryjnych, instytucjach właściwych dla kontroli i nadzoru weterynaryjnego. Jest możliwość zdobycia dodatkwoych kompetencje dotyczące chowu i hodowli zwierząt, prowadzenia profesjonalnej opieki nad zwierzętami, prowadzenia własnej działalności z zakresu usług unasienniania zwierząt, pielęgnacji zwierząt lub prowadzenia gospodarstwa rolnego.
W trakcie nauki zaplanowane jest zdobycie kompetencji w następujących kwalifikacjach:
Kwalifikacja ROL.11: Prowadzenie chowu i inseminacji zwierząt.
Realizowane są zagadnienia:
- rozpoznawania prawidłowej budowy anatomicznej i przebiegu procesów życiowych zwierząt;
- doboru ras zwierząt gospodarskich do planowanej produkcji;
- analizowania zachowań zwierząt gospodarskich i domowych;
- żywienia i utrzymania zwierząt gospodarskich i domowych;
- prowadzenia rozrodu zwierząt gospodarskich i domowych;
- wykonywania zabiegów inseminacyjnych u bydła i świń;
- udzielania pomocy podczas porodu niewymagającego cięcia płodu lub zabiegu chirurgicznego;
- poskramiania zwierząt gospodarskich i domowych;
- wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych u zwierząt gospodarskich i domowych;
- ykonywania zabiegów zootechnicznych u zwierząt gospodarskich;
- wykonywania zabiegów specjalnych:
- prowadzenia i obsługi samochodu osobowego.
Kwalifikacja ROL.12: Wykonywanie weterynaryjnych czynności pomocniczych.
Realizowane są zagadnienia:
- wykonywania weterynaryjnych czynności pomocniczych w diagnozowaniu, profilaktyce i leczeniu chorób zwierząt;
- wykonywania badań klinicznych oraz udzielania pierwszej pomocy w przypadku zagrożenia życia zwierząt;
- pobierania prób do badań laboratoryjnych;
- asystowania przy wykonywaniu sekcji zwłok zwierzęcych;
- podawania zwierzętom leków przepisanych przez lekarza weterynarii lub dostępnych bez recepty;
- asystowania przy zabiegach chirurgicznych;
- sprawowania opieki nad zwierzętami leczonymi w warunkach ambulatoryjnych i stacjonarnych;
- wykonywania czynności pomocniczych z zakresu zapewniania bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego i pasz;
- wykonywania czynności pomocniczych w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt;
- wykonywania czynności pomocniczych w trakcie prowadzenia badań przedubojowych zwierząt oraz w poubojowym badaniu mięsa.
- przestrzeganie przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska,
- ergonomia pracy,
- udzielanie pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia,
- postępowanie zgodnie z zasadami etyki zawodu,
- planowanie i organizowanie pracy małego zespołu,
- stosowanie programów komputerowych,
- posługiwanie się językiem obcym oraz korzystanie z obcojęzycznych źródeł informacji.
Absolwenci z uprawieniami technika weterynarii mają możliwość zdobycia dodatkowych kompetencji uczestnicząc w następujących kursach:
- groomerski,
- tresera psów,
- inseminatora,
- zoopsychologa,
- zoofizjoterapeuty,
- fittera bydła mięsnego,
- fittera bydła mlecznego,
- chowu zwierząt egzotycznych.